Ik ben zelf een groot fan van actie games. Ik speel alles van de Uncharted games tot het geweldige en crimineel ondergewaardeerde Vanquish. Maar in alle jaren dat ik in de derde persoon mensen, robots en demonen heb vernietigd, is er een game die met kop en schouder boven alle adrenaline-gevulde games uitsteekt, en dat is God of War III.
Wallpaper_god_of_war_3
Laat ik bij het begin beginnen, en dit begin is een iets waar ik me nog voor schaam. Sinds een paar weken geleden heb ik besloten om alle geweldige PS3 games die ik heb gemist nog te spelen, sinds ik binnenkort eindelijk de overstap naar PlayStation 4 maak. Ik weet nu al dat ik de PS3 nooit meer aankijk wanneer ik zo’n slicke PS4 heb. Op mijn “bucket list” staan geweldige games zoals de hele Dead Space trilogie, Uncharted 3, L.A. Noire, Kingdoms of Amalur: Reckoning en God of War Ascension. Topgames dus, die ik voor een onverklaarbare reden nu pas speel. Ik vond het dus wel een goed idee om jullie een kijkje te geven in mijn overstap van PS3 naar PS4 in “Uitzending Gemist”.

Het is de 16e dag van de maand Maart in het jaar 2010 wanneer God of War III van Sony Santa Monica uitkomt. De game krijgt van de pers niets anders dan lof en tot vandaag de dag staat GoW III nog steeds een prachtige 92 op Metacritic met 101 postitieve reviews (dus scores boven de 75) en 0 negatieve of gemixte reviews. En dit heeft de game echt verdiend.

gowiii

Vanaf het begin van de game merk je al dat God of War III iets speciaals is. De hele God of War “Kratos Revenge Trilogy” gaat om Kratos, een spartaanse veldheer die met de Griekse god van oorlog, Ares, een deal maakt. Een deal die hem de Blades of Chaos geeft, maar tegelijkertijd zijn vrouw en dochter afneemt. Kratos word geplaagd met nachtmerries van zijn overleden familie en werkt voor de goden als een soort assassin. Hij ruimt alle monsters op, zoals we zagen op het begin van de eerste God of War game. Al snel bevelen de goden dat Kratos achter Ares aangaat om hem te doden. Dit lukt Kratos uiteindelijk, en zo word Kratos de god van oorlog. In God of War II barst het dan echt los, want niet alleen is dit het échte begin van de Kratos Revenge Trilogy, maar ook een van de belangrijkste games in de serie verhaalwijs. De game begint met God of War Kratos die wordt verraden door oppergod Zeus, waarna Kratos tijdelijk steft en in contact komt met de titaan genaamd Gaia. Dit is de game waarin Kratos een leger en krachten gaat verzamelen voor God of War III, maar dit is ook de game waarin blijkt dat Kratos de zoon van Zeus is, wat zeer belangrijk is voor het verhaal. Dan zijn we in het jaar 2010, en iedere PS3 bezitter stopt het schijfje van God of War III in de console. Wat ze vervolgens meemaken, is een epos dat zijn weerga niet kent.

god-of-war-iii-playstation-3-ps3-196

Zoals ik in de titel al vermelde, God of War III is de game die voor mij alle hack and slash/actiegames heeft verpest, want vanaf nu weet ik dat geen enkele game van het genre nog beter kan worden dan God of War III. Allereerst is de game zelfs vier jaar na dato een prachtig visueel spektakel. Aan het begin van de game is Kratos op volle kracht en valt met een leger van titanen het thuis van de goden aan, Mount Olympus. Al snel stuurt Zeus de goden op het leger van Kratos af, waaronder Hades, de god van de dood, en Poseidon, de god van de zee. Wat volgt is het best te omschrijven als Pacific Rim in Oud Griekenland. De God of War-games zijn altijd al met gigantische setpieces begonnen (de hydra in deel een en de collossus van Rhodes in deel twee), maar dit is veruit de beste. En waar de rest van de serie groot begint maar al snel wat minder episch wordt, blijft God of War III constant een lust voor oog en oor. Denk hierbij aan de oogbollen van Poseidon eruit duwen met je duimen, of het vlees van het lichaam van Hades aftrekken; God of War III weet elke paar minuten nog bruter en nog epischer te zijn dan de vorige games.

Review30

De gameplay is gewoon de oude vertrouwde God of War-formule. Square voor een lichte, snelle aanval en Triangle voor een sterke, langzame aanval, R2 voor magie en R1 voor letterlijk al het andere. Er is niet veel met de bekende formule gedaan, maar we hebben nu wel een paar nieuwe tweaks in vergelijking met deel II. De iconische zwaarden die Kratos heeft spelen veel fijner en minder stroef dan in deel II. Er is een item meter toegevoegd en het verwisselen van wapens kan nu mid-combo worden gedaan. Welkome veranderingen die de bekende en geweldige gameplay van God of War nog beter maken. If it aint broke, don’t fix it.

Al met al is God of War III echt een van de beste games die er op het PS3-platform is te krijgen, vooral voor mensen die een actiespektakel willen waar veel games en films nog U tegen moeten zeggen. Het verhaal is niets wat je beter kunt lezen in een roman van 300 bladzijden, maar het is vermakelijk genoeg voor de God of War standaard, en het maakt een mooi einde aan het verhaal van Kratos, of is dit niet het einde van God of War?

kratos-hades