De temperaturen in Nederland stijgen flink en met metingen die richting de 35 graden gaan, kunnen we stellen dat de zomer echt begonnen is. Door het plakkerige, warme weer verlang je misschien wel naar een flinke duik in een zwembad, maar we nemen je mee op vakantie naar gamesland. We trekken door de meest meedogenloze woestijnen, om je te laten zien dat het in ons kikkerlandje nog best meevalt!

 

God of War – Desert of Lost Souls

god of war desert of lost soulsKratos moet in zijn eerste game een hoop obstakels overkomen om de God of War van zijn troon te stoten. In de Desert of Lost Souls komt hij de gigantische titaan Cronos tegen, die een tempel op zijn rug heeft waarin de doos van Pandora verstopt is. Om hem te bereiken, moet Kratos eerst drie Sirens vermoorden die in de woestijn leven. Je ziet door de zandstorm geen hand voor ogen en moet vertrouwen op je gehoor om de zingende Sirens te vinden. Hierdoor voel je je daadwerkelijk verloren in de eindeloos lijkende woestijn.

 

Golden Sun – Lamakan Desert

golden sun lamakan desert 600x400Meestal zijn de omgevingen in Japanse RPG’s een soort decors die je manier van spelen weinig veranderen. Golden Sun’s uitstekende level design bracht hier verandering in, met de Lamakan Desert als kers op de taart. Iedere stap die je in het hete zand zette, liet namelijk een hittemetertje stijgen. Zodra deze zijn toppunt bereikte, kreeg je een flinke dosis schade toegebracht. De enige manier om dit te vermijden was het gebruiken van een magische spreuk, die verborgen oases blootlegde waarin je kon afkoelen. Hierdoor bekeek je de omgeving veel aandachtiger op zoek naar sporen die konden duiden op de aanwezigheid van een oase, en was elke stap die je zette er eentje teveel.

 

Ratchet & Clank 2 – Planet Tabora

ratchet clank 2 tabora desertNadat Ratchet & Clank door Captain Quark zijn gedumpt op de woestijnplaneet Tabora, zitten ze flink in de puree. Zonder ruimteschip komen ze er niet weg, en de enige manier om een nieuw ruimteschip te krijgen, is door genoeg Desert Crystals te verzamelen voor een lokale handelaar. Hierdoor ben je gedwongen de eindeloze zandvlaktes af te zoeken naar enorme reptielen die de kristallen bij zich dragen. Met het uitgebreide wapenarsenaal was het echter een zeer vermakelijke uitdaging om te ondernemen, en ik heb dan ook elke keer dat ik het spel speelde met plezier alle kristalen bemachtigd.

 

Spec Ops: The Line – Dubai

spec-ops-the-line-03-700x399Misschien wel één van de meest ondergewaardeerde games van de afgelopen generatie is Spec Ops: The Line. Onder het uiterlijk van een generieke third person shooter zit een confronterend, gruwelijk en meeslepend verhaal verborgen. Captain Walker en zijn twee officieren onderzoeken wat er is misgegaan met het konvooi van generaal Konrad in de stad Dubai, die werd getroffen door een zware zandstorm. De eindeloze woestijn en het allesverwoestende zand versterkt het gevoel van verloren contact met de buitenwereld. Daarnaast kan het zand in de game gebruikt worden om vijanden te doden; schiet in een winkelcentrum bijvoorbeeld de grote ruiten kapot en zie hoe je tegenstanders worden verzwolgen door een woestijnvloedgolf.

 

Uncharted 3: Drake’s Deception – Rub’ al Khali Desert

uncharted 3 woestijnNa de jungle van Borneo en de besneeuwde bergen van Tibet bezocht te hebben in de eerste twee delen, komt Nathan Drake in het derde deel van de Uncharted-reeks terecht in de Rub’ al Khali-woestijn. Nadat het vliegtuig waarin hij zat neerstortte, moet hij zien te overleven in de schroeiende hitte. We zien langzaamaan hoe Drake gek wordt door een zonnesteek, hoe hij rondjes loopt door de woestijn, hoe hij bezwijkt en uiteindelijk toch uitkomt in een oude van zandsteen gemaakte stad. Uncharted 3 laat als geen ander je de verwoestende kracht van de woestijn beleven en ziet er bovendien piekfijn uit.

 

Tot zover onze trip door de gloeiend hete omgevingen uit gamesland. Mis je nog een woestijn in dit lijstje? Zijn we de belangrijkste zandzee in de geschiedenis van games misschien wel vergeten? Laat het weten in de reacties!