Eindbazen, wie kent ze niet? De meestal grote monsters die aan het eind van een level op je wachten zodat ze hun kwaadaardige plannetje voort kunnen zetten, meestal in de naam van een ander kwaadaardig individu.
** **Baasgevechten zijn in de meeste games een groot hoogtepunt vanwege hun verhalende rol in de game. Maar soms zijn deze bossfights gewoon gedenkwaardig omdat de baas zelf geweldig was om tegen te knokken of omdat jij een eindbaas versloeg in een unieke manier. Dit zijn vijf van de beste eindbaasgevechten. Natuurlijk geef ik je hier een grote SPOILER ALERT! Je bent dus gewaarschuwd.
**
**5. Psycho Mantis – Metal Gear Solid

Het gevecht tegen Psycho Mantis in de allereerste Metal Gear Solid die uitkwam op de PS1 is een voorbeeld van een eindbaas die wel iedereen in zijn lijstje heeft staan. Nadat Solid Snake, de held van het verhaal, de Shadow Moses faciliteit heeft geïnfiltreerd komt hij Psycho Mantis tegen, een Russische supersoldaat met telepathische krachten. Mantis neemt controle over Meryl, de enige vriend(in) die Snake in heel Shadow Moses heeft. Wat maakt deze bossfight zo episch? Alleen al de manier waarop je Mantis moest verslaan. In de PS1 era was deze bossfight enorm moeilijk, tot je die gouden tip van Campbell kreeg: unplug je controler en stop hem in de port van speler 2. Door dit te doen verloor Mantis zijn macht over Snake en kon je hem afmaken. Een memorabel en innovatief gevecht, maar niet zo memorabel als de rest van de bazen in deze lijst.

 

4. Ganon – The Legend of Zelda: Ocarina of Time
Ganon heeft in de meeste Legend of Zelda games de rol van laatste eindbaas en grote badass. Dit was ook het geval in Ocarina of Time, naar mijn mening de beste Zelda game ooit gemaakt en grote runner up voor beste game ooit. Ganon was in Ocarina of Time de koning der dieven en gebruikte die macht om de prinses van Hyrule en de Triforce van Power te stelen. Maar wat hij niet wist was dat de Hero of Time op zou staan samen met het legendarische Master Sword om hem te stoppen. Het bleek dat Link in Ocarina of Time deze rol had, en hij reisde samen met zijn partner Sheik door de tijd om Ganon te stoppen. Samen met de Triforce of Courage nam hij het tegen de koning der dieven op. Waarom was dit zo gedenkwaardig? Omdat dit het einde was tot een van de beste games ooit gemaakt, alleen om deze reden was elke seconde dat je Ganon bevocht spannend en episch. Nadat je Link door het hele avontuur had geleid (De Temple of Time openen, het epische Master Sword uit zijn steen halen, reizen naar een toekomst waarin Ganon heer en meester was en Link door alle tempels loodsen) verdiende je dit, één laatste gevecht, man tegen man.

 

3. Mister Freeze – Batman Arkham City
Laat ik het maar hier en nu zeggen, Batman Arkham City is de beste superheldengame ooit. En Mister Freeze was daarvan de beste bossbattle. Nadat Batman een monster van het bloed van Ra’s Al Ghul heeft bemachtigt brengt hij dit naar Mister Freeze zodat hij hiermee een tegengif kan maken zodat Batman zijn eigen hachje en dat van de Joker kan redden. Maar na wat verraad van Freeze volgt een baas gevecht waarbij stealth en sluwheid een grote rol spelen en waarbij je moet sluipen in een bevroren versie van het politie bureau van Gotham City.
Alleen al de look van Freeze en de manier waarop hij zijn pak in het gevecht aanpast in deze game maakt het af. Als je bijvoorbeeld Freeze van achteren aanvalt zal hij een verdedigingsmechanisme gebruiken wat hem van achteren beschermd.

 

2. Liquid Snake – Metal Gear Solid 4: Guns of The Patriots
“Dit was het dan.” Dacht ik. “Het einde, het laatste gevecht, tegen HEM.” Het is geen geheim dat ik Guns of The Patriots de beste current gen game vind. En dit komt deels door de laatste boss battle tegen Liquid Snake, de man die je de hele game achtervolgt wil het zelf nu allemaal beëindigen boven op een schip. Twee oude rotten die elkaar tot moes slaan in een bruut hand tot hand gevecht om zo het verhaal van Snake te beëindigen, samen met The Patriots. Zelfs al je het verhaal wegdenkt is deze bossfight nog steeds geweldig, omdat Liquid net zo goed is in hand-gevechten dan Snake. Wat volgt is een episch duel met muziek van alle MGS games die voor Guns of The Patriots kwamen. Met woorden schiet ik tekort dus kijk hem zelf hieronder maar, en pink een traantje weg…

 

1. The End – Metal Gear Solid 3: Snake Eater
Het is natuurlijk typisch dat ik een Metal Gear Solid boss battle uitkies in een top 5 waarvan er 3 uit MGS komen. Maar zelfs als ik niet zo erg van MGS hield eindigde The End van Snake Eater toch op #1. Waarom? The End was in Snake Eater een oude ex-militair en de beste sniper. Zijn leven hing aan een zijden draadje en gebruikte zijn laatste adem om Naked Snake’s leven te beëindigen. Je kon The End natuurlijk doden in een zenuwslopend één op één sniper gevecht waarbij je al je sluwheid moest gebruiken om hem te vinden en daarna te snipen, of je sloeg deze battle helemaal over door hem vroeg te snipen waardoor je deze battle kan skippen (in dat geval, jij monster!) OF je sloop achter hem in zijn schuilplaatsje om hem zo onder schot te houden. In ieder geval, hoe je deze battle ook eindigde, het was zowel zenuwslopend als episch. Vooral als je geen idee hebt waar hij is, en je krijgt een POV shot van zijn sniper waarin je jezelf ziet lopen. Natuurlijk zijn alle MGS-bazen een genot om te spelen, maar The End heeft iets wat andere niet hebben: een oerwoud waarin je op wordt gejaagd door een sluipschutter, en je moet op de een of andere manier moet je de rollen omdraaien. De wanhoop die je in deze situatie voelt is ongeëvenaard, net zoals het gevoel wat je krijgt als je door heb dat de jager de opgejaagde is geworden. Op deze momenten is de MGS franchise op zijn best, en The End bewijst dat. Een verdiende eerste plaats.