MGS4: Guns of The Patriots SPOILERS!!! YOU HAVE BEEN WARNED

Een lift gaat omhoog, daarin staat een mysterieuze man. Wanneer de lift stopt, is hij buiten. De man zoekt snel dekking vlakbij een helikopterplatform. “A Hind D?” Spreekt hij uit. Snel loopt hij verder, zijn voetafdrukken staan diep in het sneeuw. Achter hem hoort hij een wachter in alle verwarring. “Whose footprints are these?”. De man loopt verder tot hij een camera tegenkomt. “Surveillance camera?”. Hij sluipt langs de camera en andere wachters tot hij in de basis genaamd Shadow Moses sluipt. Zijn naam is Snake, Solid Snake.

De oplettende lezer zal het al doorhebben, de inleiding hierboven waren de eerste paar minuten van Metal Gear Solid, die in het jaar 1999 in Europa uitkwam op de PlayStation. Dit was de eerste keer dat we Snake in 3D zagen, ook al waren het toen maar wat blokken. Maar nu is de legendarische spion terug, en hij is ouder dan ooit.

Screenshot of Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (PS3)

Want voor Solid Snake zijn de laatste jaren een hel geweest. Na de infiltratie van Shadow Moses, waarbij hij eigenhandig Metal Gear REX vernietigde en de wereld redde van een nucleaire oorlog, moest hij samen met zijn nieuwe partner Raiden hetzelfde doen in toen hij in het jaar 2009 The Big Shell insloop om Metal Gear RAY te stoppen. Daarna is hij met pensioen gegaan, en dat verdiende de beste man. Want door het welbekende virus FOXDIE is Snake nu ouder dan ooit. Kort grijs haar, een dikke grijze snor en een stem waar Christian Bale’s Batman nog een puntje aan kan zuigen. In Metal Gear Solid 4: Guns of The Patriots wordt Snake door The Colonel AKA Roy Campbell uit pensioen gehaald wanneer hij een laatst bekende locatie heeft van Snake’s kwaadaardige tweelingbroer Liquid Snake. Liquid bevind zich in het Midden-Oosten samen met oude bekende Naomi. Snake krijgt te horen dat er een team VN soldaten zich schuilhoudt ergens in het Midden-Oosten met informatie over de precieze locatie van Liquid. Snake ontmoet vervolgens het team en ontdekt dat oude vriendin Meryl het team leidt. Ze kijkt geschokt als ze ziet wat FOXDIE met Snake’s lichaam heeft gedaan. Het team, RAT PATROL 01 (een anagram voor PATRIOT, de grote vijanden van de game!), wordt vervolgens aangevallen door de FROGS, genetisch gemodificeerde soldaten, het privéleger van Liquid.

Screenshot of Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (PS3)

Als Snake Liquid vindt komt hij er langzamerhand achter waar hij mee bezig is. Liquid wil namelijk nanomachines, die in het lichaam van soldaten zitten, besturen. Zo kan hij een leger creëren waarmee hij in de endgame de Patriots kan uitschakelen.

Voor mij persoonlijk is Metal Gear Solid 4: Guns of The Patriots de beste game van de generatie. Nu hoor ik je al denken: “WTF! En The Last of Us dan? GTA V?”. Nope, MGS4 overtreft het allemaal. Als ik terugdenk aan MGS4 heb ik alleen maar goede herinneringen, geen enkel moment van die game was saai of voelde overbodig. Hell, dit was de allereerste game die ik op de PS3 speelde!
Het was één grote stealth achtbaanrit. Hoogtepunt: De emotionele terugkeer van Shadow Moses, waar je terug kon gaan naar het helikopterplatform van de Hind D, waar je vervolgens een MK-23 kon vinden onder een truck. Pakte je dit wapen op, dan hoorde je Old Snake met zijn whiskeystem: “Just like old times…”. Een persoonlijk hoogtepunt. Subtiel Kojima, heel subtiel.

Maar dat was nog niet alles, wat dacht je van de terugkeer van Raiden. Misschien wel het meest gehate MGS karakter ooit, toen bleek dat we als een gast speelde die eruitzag als een vrouw. Nou, Kojima heeft geluisterd naar de fans, en heeft Raiden verandert in een badass cyborg-ninja die het in MGS4 opnam tegen zijn aardsrivaal Vamp. De eerste cutscene met Raiden was episch en redelijk vroeg in de game. Vanaf toen wist ik het: Dit. Is. Geweldig.

Nu we het toch over de veelbesproken cutscenes hebben. Metal Gear Solid 4 is een film! Als je alle cutscenes los bij elkaar gooit komt je toch uit bij een stukje film die flink wat uurtjes wegtikken. Maar dat is helemaal niet erg! Want de tussenfilmpjes zijn een genot om naar te kijken, want alles klopt, de voice-acting van David Hayter (die later de screenplay ging schrijven voor de film “Watchmen”), de lip-synching en de grafische kracht die ook indrukwekkend werd gebruikt voor de verbeterde gameplay, waardoor eindbaas gevechten spannender en leuker dan ooit werden.

Kortom: MGS4 is voor mij de beste game van de afgelopen acht jaar, maar beste game ooit? die gaat toch naar zijn voorganger, Metal Gear Solid 3: Snake Eater.

Screenshot of Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (PS3)