Vandaag, de eerste van de maand Mei, mag een hele speciale man maarliefst 75 kaarsjes uitblazen. Het is iemand die al 75 jaar lang een gigantische stad veilig maakt omdat zijn ouders voor zijn ogen zijn neergeschoten. Ik heb het natuurlijk over Batman. Op 1 Mei 1939 kwam namelijk Detective Comics #27 uit, waarin we voor het eerst met onze ogen de Batman aanschouwden.

Al gauw steeg dit personage van Bob Kane in populariteit en kreeg hij zijn eigen comic-reeks, films en games. De populariteit van Batman is al te zien toen onlangs een originele Detective Comics #27 voor meer dan een miljoen dollar werdt verkocht. De meesten van jullie zullen Batman kennen van de recente Dark Knight-films van regisseur Christopher Nolan, waarin Batman als een duister, serieus en koud figuur wordt neergezet. Precies zoals hij puur in de comics is. Maar we zijn hier vandaag niet bijeen gekomen om het te hebben over de comics of films van Batman, want dit is een gaming-site, dus vandaag wil ik even een snelle (terug)blik werpen op de beste Batman game in al die 75 jaar: Batman: Arkham City.

Het plot
Arkham City is het vervolg op het bekroonde Batman: Arkham Asylum, waarin The Joker het Arkham instituut heeft overgenomen met behulp van klassieke Batman-schurken zoals Bane, Poison Ivy, Killer Croc en Scarecrow. Na de gebeurtenissen van Arkham Asylum wil de burgemeester van Gotham City samen met de schurk Hugo Strange een nieuwe maximum security gevangenis beginnen, maar in plaats van een gevangenis in een afgesloten en verlaten gebied wordt deze nieuwe gevangenis gebouwd in het hartje van Gotham City. Natuurlijk speelt er zoveel meer mee achter de schermen dus probeert Batman dit een keer zonder Batarangs en vuistslagen op te lossen, maar met de kracht van politiek, die al snel faalt, want Bruce Wayne wordt aan het begin van de game zonder gadgets of hulp op gesloten in het nieuwe Arkham City. Al snel ontmoeten we de klassieke Batman schurken Penguin, Two-Face en natuurlijk Joker.

Waarom is Arkham City de beste Batman game tot nu toe?
Arkham City is zo geweldig omdat het alles wat Arkham Asylum zo goed maakte in een open wereld gooit. De realistisch lijkende villains, de leuke puzzels, geweldige gameplay en simpele maar sterke combat. Dit alles wordt afgeleverd met een enorm sterk verhaal door Rocksteady, die zelf dit jaar Batmans 75ste vieren door Arkham Knight uit te brengen, de nieuwe open-wereld game waarin we onder andere met de Batmobile rond kunnen scheuren (YES!).
Maar wat Arkham City zo goed maakt is niet alleen de hoeveelheid aan fanservice die in de game zit, maar de geweldige boss battles. Het gevecht tegen Mr. Freeze staat in mijn top 5 baasgevechten. Ook de stad van Arkham City is enorm en geweldig om te verkennen met grapnel guns en door de lucht gliden met je cape geeft je echt het gevoel alsof je werkelijk The Dark Knight bent.

Batman in andere games en media
Na Arkham Asylum en City kwam vorig jaar Batman: Arkham Origins uit. Deze prequel op Asylum werdt gemaakt door WB games in Montreal en kunnen we dit jaar uitkijken naar de afsluiter van de Arkham serie. Maar naast de Arkham games kreeg Batman ook twee LEGO-games en verscheen hij in Injustice: Gods Among Us, een fighter gemaakt door de mannen van Netherrealm (Mortal Kombat) die zich afspeelt in het universum van DC. Daarnaast begint dit jaar een nieuwe TV-serie gebaseerd op het leven van James Gordon, een van Batman’s belangrijkste vrienden. DC heeft overigens 23 Juli uitgeroepen als Batman Day, en sinds vorige maand is de nieuwe comic-reeks Batman Eternal begonnen, een wekelijkse comic die een heel jaar lang doorgaat. Dit jaar is zonder twijfel het jaar van de vleermuis.