Alhoewel ik niet meer zo’n gamer ben als dat ik dat vroeger was, kon ik de lancering van de PlayStation 4 en Xbox One toch niet helemaal links laten liggen. Elke dag las ik vol enthousiasme nieuwe berichten omtrent de nieuwe consoles en twijfelde ik elke dag weer opnieuw of ik een PlayStation 4 of Xbox One zou kopen. Omdat ik eigenlijk niet meer zo veel game, heb ik besloten om het even te laten rusten en pas een nieuwe generatie console te kopen wanneer de kinderziektes er uit zijn, en wanneer wat interessante titels op de markt zijn.

Gelukkig denkt niet iedereen er zo over, en kom ik net terug van een intensieve speelsessie met de PlayStation 4. Een goede vriend van me heeft hem namelijk gekocht, samen met de vrolijke game Knack. In dit artikel zal ik mijn bevindingen met jullie delen.

Zoals ik al zei ben ik niet meer zo’n fanatiek gamer als dat ik vroeger was. Toch houd ik wel van een spelletje op zijn tijd en speel ik daarom af en toe een lekker potje FIFA op mijn Xbox 360. Ik kijk niet meer echt zo kritisch naar games en consoles als dat ik dat eerst deed; ik game gewoon voor mijn plezier en ik vind het wel goed zo. Regelmatig nodig ik daarom vrienden uit om gezellig een flesje bier te drinken en FIFA te spelen om elkaar in te maken en een beetje te ouwehoeren.

Afijn, genoeg over mij. Je bent hier natuurlijk gekomen om mijn ervaring met de PlayStation 4 te lezen; ik zal je dan ook niet langer ophouden. Als eerste wil ik het volgende even kwijt: Wow! Wat een toffe ervaring!

Ik had niet gedacht dat de PlayStation 4 zo vet zou zijn. Vanaf het moment dat je de PlayStation 4 met eigen ogen ziet tot het moment dat je weggaat heeft de console je in zijn ban. Het is ten eerste een schitterend apparaat om naar te kijken, en de software ziet er ook prachtig uit en werkt uitstekend.

Eén van de nadelen van de PlayStation 3 vond ik toch wel de controller. Ik heb nooit echt van die controller gehouden en het is dan ook niet voor niks dat ik al mijn multiplatform games voor de Xbox 360 kocht. Ik vond de controller van de PlayStation 3 veel te licht en ik vond hem simpelweg niet lekker vasthouden.

Zoveel anders is het met de DualShock 4 controller. Al meteen dat je hem voor het eerst vasthoudt weet je het: dit is de controller waar ik veel games mee ga spelen. Hij houdt namelijk prima vast. Het gewicht is precies goed en de knoppen zitten precies op de juiste locatie. Je hoeft niet veel na te denken en je snapt al meteen hoe de controller werkt. Dit is natuurlijk logisch, want de layout is in principe hetzelfde als die van de DualShock 3.

De voorkant van de PlayStation 4 controller Wat verder opvalt is dat de PlayStation 4 lekker snel is en gewoon vloeiend werkt. Wil je terug naar het hoofdmenu? Dan kun je dat direct doen. Wil je weer terug naar de game? Dan ga je weer verder met de game. Daarnaast werkt het menu vloeiend en vind ik het heel natuurlijk aanvoelen. Natuurlijk was het menu nog niet vol met content, maar tot nu toe was alles erg overzichtelijk en begreep ik meteen hoe het werkte.

De game die ik uitgeprobeerd heb was Knack. Dit is in mijn opzicht een prima game waar niet veel mis mee is. Het is een leuke platformer, maar je moet er ook niet teveel van verwachten. De graphics waren goed, maar niet super. Er gebeurt veel op het scherm en laat goed zien waar de PlayStation 4 toe in staat is.

Eerlijk is eerlijk: Ik heb nog niet alle functies van de PlayStation 4 uitgetest maar van wat ik er tot nu toe mee gedaan en van gezien heb, kan ik zeggen dat ik erg te spreken ben over de console en in het bijzonder de controller. Sterker nog, ik was zo tevreden dat ik zelf direct naar de MediaMarkt ben gereden om er zelf één te halen. Helaas was de PlayStation 4 uitverkocht en wordt ‘ie niet eerder dan januari verwacht. Waarschijnlijk dat de ‘koorts’ dan al weer een beetje gaan liggen is, maar één ding weet ik zeker: De PlayStation 4 komt bij mij hoe dan ook onder mijn TV.