Eerder lazen jullie al welke games Rutger en Jacko helemaal wegbliezen in de laatste 7-8 jaar. Nu is het mijn beurt, en om eerlijk te zijn, had ik er natuurlijk wel wat moeite mee. Ik kon redelijk snel een top 5 maken, omdat ik precies wist welke games mij het meest zijn bijgebleven.
Maar toch kwam ik erachter dat dit niet zo makkelijk is, want over de afgelopen acht jaar hebben we een heleboel toppers gehad. Ieders lijst is natuurlijk verschillend, de ene heeft bijvoorbeeld een Wii-launchgame in zijn top 5 staan, en de ene heeft een top 10 kunnen vullen met alleen games die in 2013 zijn uitgekomen. Sommige titels in deze lijst zullen je enigszins verbazen, en andere zie je natuurlijk van kilometers ver aankomen. Deze lijst van geweldige games is overigens niet gebaseerd op kwaliteit (weinig bugs, goede graphics etc.) maar op hoeveel plezier ik met de game had. En plezier heb ik zeker wel gehad met het spelen van de onderstaande games, want kom op, daar gaat gamen toch om?

 

10. Fallout: New Vegas (PS3, Xbox360, PC)

Veel mensen zullen Fallout: New Vegas niet in hun lijst hebben, laat staan dat ze de First-Person RPG ooit hebben gespeeld.
Maar vergeleken met Fallout 3 vond ik New Vegas veel beter, Washinton DC en het post-apocalyptische Capital Wasteland, wat overigens een geniale setting was, werdt ingeruild voor Las Vegas. In plaats van een dood en eenzaam landschap (wat trouwens best cool was) kwamen we nu een grote stad tegen met elektriciteit, grote robots die alles beveiligden en kleurrijke personages. Ook al was er een flinterdun verhaaltje (mysterieuze gast schiet je neer, zoek hem, neem je wraak), toch heb ik meer uren in New Vegas gestopt dan ik in Fallout 3 stopte.

 

9.  Hitman: Absolution (PS3, Xbox360, PC)</p>
Hitman: Absolution was voor mij de ultieme assassin game. Vooral de Contracts mode, waarin je zelf levels kon maken was briljant. Als Agent 47 bevonden we ons in een prachtige wereld, met talloze opties om je doelwit zo bruut mogenlijk af te maken, allemaal met geweldig klinkende wapens en een uiteenlopend verhaal, waarin we 47’s menselijke kant verkennen.
Combineer dit allemaal met een enorme verbetering in gameplay en een tof punten-systeem waarin leaderboards leuker dan ooit zijn, en je hebt een top titel. In Hitman: Absolution heb ik makkelijk dagen gezeten, uitvogelen hoe ik in de eerste plaats mijn doelwit uit kon schakelen, en dan nog op de meest coole manier mogenlijk, en dat zijn héél wat coole manieren.
8. Bioshock: Infinite (PS3, Xbox360, PC)
Zonder twijfel mogenlijk de meest gebashte game van 2013 komt bij mij op een prachtige achtste plaats. Bioshock: Infinite wist mijn hartje dit jaar te veroveren met een verhaal waarvan de mind-fuck mij nog steeds achtervolgt net zoals een pasgeboren eendje dat doet met zijn moeder. Maar niet alleen het verhaal was geweldig, ook de intense combat, de prachtige graphics en wereld en toffe karakters bleven mij na de credits nog bij. Als Booker DeWitt reis je naar de mooie, vliegende stad Columbia, om daar het meisje Elizabeth weg te halen. Maar wat volgt is een intens avontuur dat niet alleen de levens van Booker en Elizabeth veranderen, maar ook die van jou, de speler.
7. Mass Effect 3 (PS3, Xbox360, PC)
Ook een van de meest controversiële en gehaate games van de afgelopen jaren staat in mijn lijst. Mass Effect 3 was het slotstuk van de meest epische RPG-saga die je ooit zult meemaken. Als ruimte-held Shepard zet je alles op alles om het universum te redden van de Reapers, een oud en mechanisch ras gemaakt van puur kwaad. Dit laatste deel van de saga combineert het geweldige verhaal van het eerste deel met de intense actie en gameplay van het tweede deel. Het einde zuigt. Nou en? Zo slecht is het einde helemaal niet, vooral omdat BioWare de moeite heeft gedaan om deze eindes uit te breiden. Mass Effect 3 is misschien de meest epische sci-fi game die je op je PS3 of Xbox zult beleven.
 6. The Elder Scrolls V: Skyrim  (PS3, Xbox360, PC)</p>
De overweldigende wereld van Skyrim is door iedere RPG fanaat van top tot teen compleet uitgekamd, en daar ben ik geen uitzondering van. Na 50+ uur spelen wist is al dat dit mijn favoriete RPG ooit werd. Want zeg nou zelf, kun jij een gigantische wereld vol met mysterie en geheimen, waarin je zelf mag weten wat je doet afslaan? Als de Dragonborn verken is het aan jou om de wereld van de ondergang te redden na dat draken mysterieus terug komen van de dood. Of je doet dit gewoon lekker niet en gaat bij een van de vele facties zoals The Dark Brotherhood of The Thieves Guild. Dit is een game die in zo’n top lijst te staan. Als het nu gaat over de geweldig grote wereld, een idioot aantal aan sidequests en wapens/armor/spells om te verzamelen of een gigantische cast van kleurrijke personages die ieder hun eigen karakter hebben, Skyrim is de ultieme RPG-ervaring.
5. Grand Theft Auto 5  (PS3, Xbox360)

Dit jaar verloren veel mensen voor een korte periode alle connecties met de buitenwereld. De oorzaak: Grand Theft Auto V. Door velen uitgeroepen tot beste game van 2013, en nu al met een opbrengst van een miljard dollar. GTA V is het epische meesterwerk van Rockstar Games. Als Micheal, Franklin en Trevor duiken we in de overweldigende wereld van San Andreas, opgedeeld in de twee delen Sandy Shores (een soort woestijn met een paar dorpjes, die worden gerund door rednecks) en Los Santos (een stad die heel erg gebaseerd is op Los Angeles). Als je dacht dat je in Skyrim veel vrijheid had bereid je dan voor op een hartaanval zodra je de wereld van Los Santos betreed. Heb je geen zin om een missie te doen? Beroof dan een tank station online met je vrienden of val de militaire basis aan om vervolgens een vliegtuig te stelen vol met raketten terwijl je achterna wordt gezeten door de meest leipe gangbangers van de stad. In GTA V beleef je je wildste avonturen offline of online met je maten.

 

4. Batman: Arkham City  (PS3, Xbox360, PC)

Als enorm comic-fanaat is Batman mijn favoriete held. In Batman: Arkham City kun je samen met de Caped Crusader rondvliegen in een gevangenis die in hartje Gotham City ligt. Superschurk Hugo Strange heeft namelijk aan wat touwtjes getrokken, en heeft alle criminelen van Arkham Asylum een nieuw thuis gegeven, het hart van Gotham City. Maar Bruce Wayne vertrouwd het allemaal niet, dus infiltreert hij als Batman de nieuwe mega-gevangenis alleen om te ontdekken dat het allemaal inderdaad niet pluis is. In Arkham City kom je bekende schurken tegen uit het Batman universum zoals Mr. Freeze, Bane, Two-Face, Poison Ivy, Solomon Grundy, The Penguin en natuurlijk Harley Quinn en The Joker. De game is misschien niet de mooiste game ooit gemaakt maar de geweldige gameplay maakt dit allemaal goed. Gemakkelijk rondvliegen naar een crime-scene om bijvoorbeeld Deadshot op te pakken is nog nooit zo leuk geweest en samen met de intense en vloeiende combat is Batman: Arkham City een genot om te spelen.

 3. Uncharted 2: Among Thieves  (PS3)

Uncharted 2 is een gigantisch actie-festijn waar Die Hard U tegen zegt. Als Nathan Drake zoeken we naar een mysterie diep verborgen in Sri-Lanka. Onderweg raakt Nathan natuurlijk in allerlei problemen, denk aan verraad van metgezellen, oorlogsgebieden en bad-guys die zonder slag of stoot niet aan de kant gaan voor Drake. De fenomenale gameplay van Uncharted 2
gaat hand in hand met de prachtige graphics en geweldige soundtrack, allemaal in een vermakelijk verhaal.

 2. The Last of Us  (PS3)

Wat is er nog niet over The Last of Us gezegd? Om je de tijd te besparen van alle reviews die online staan is hier een kleine samenvatting van waarom The Last of Us idioot goed is. Het verhaal is geniaal, en speelt zich af over de zomer, lente, herfst en winter. In alle vier jaargetijden beleven we als Joel samen met Ellie spannende avonturen waarin je nooit veilig bent. De gameplay is beter dan die van Uncharted. De gameplay is redelijk identiek maar het grote verschil zit hem in het craften van wapens en medicijnen, en het schieten. Als je namelijk met een revolver richt zul je merken dat je crosshair over het scherm heen zwaait. Dit is geweldig, omdat overleven nog spannender wordt wanneer er geïnfecteerde freaks op je af komen. Wanneer je aan The Last of Us begint, begin je aan een avontuur dat je niet los kunt laten.

1. Metal Gear Solid 4: Guns of The Patriots  (PS3)
Dit is hem dan, mijn favoriete game van de afgelopen acht jaar. Metal Gear Solid 4 speelt zich vijf jaar na Metal Gear Solid 2 af, en wederom gaan we met legendarisch soldaat Solid Snake de wereld redden, deze keer van zijn tweeling-broer Liquid Snake. Het is Liquid’s plan om met Snake’s genen de nano-machines van alle soldaten ter wereld over te nemen. Hiermee wil hij natuurlijk de wereld voor zichzelf nemen. Sommige van jullie weten misschien al dat dit mijn favoriete game van de PS3 is, omdat gameplay, verhaal en graphics hand in hand gaan. Elke keer dat ik MGS4 opstart krijg ik een gevoel dat men niet in woorden kan omschrijven. Dit is ook deels nostalgie, omdat MGS4 de eerste game is die ik ooit op deze generatie consoles speelde. En ik kon me geen betere wensen.