Toen de PlayStation 4 werd aangekondigd samen met Free to Play games was natuurlijk de vraag wat deze zouden zijn. Dus nu de PlayStation 4 in Amerika al een tijdje uit is word het wel eens tijd om te kijken naar deze games, die toch wel een beetje worden ondergesneeuwd door de ‘grote’ titels zoals het Nederlandse Killzone Shadow Fall, Resogun, Knack en de andere launch titels. Over welke games hebben we het precies en zijn ze jouw aandacht waard? Beter nog, beïnvloeden ze jouw  keuze om de console uiteindelijk te halen?

**Blacklight: Retribution
Wat is het?
** Blacklight: Retribution (B:R) is een First Person Shooter, ontwikkeld door indie developer Zombie Studios, die al een flinke tijd uit is op PC en bij vele PC gamers favoriet is. B:R is het vervolg op de shooter Blacklight: Tango Down die wat minder goed werd ontvangen. Retribution speelt zich af in een futuristische setting, en heeft verschillende modes en maps, zonder enige vorm van single-player modes, behalve dan de training en practice modes waarin spelers tegen bots vechten. De modes zijn onder andere het standaard (Team) Deathmatch, Capture the Flag, King of The Hill, Kill Confirmed (van Call of Duty) etc.

**Interessant?
** Jazeker, voornamelijk omdat je voor deze game geen PS Plus hoeft te hebben. Heb je een goede internet verbinding? Dan kun je op launch dag de PS Store opgaan en deze titel er gratis van af plukken, om daarna meteen aan de slag te gaan. Ook een leuke twist is de HRV (Hyper Reality Vision) waarmee je door muren kunt kijken om precies te zien waar de vijand zich bevindt.

Downloaden?
** Tuurlijk! Zelfs als je het erg vergelijkbare Killzone: Shadow Fall hebt. Met honderden items en wapens die je kunt vrijspelen kun je jouw character tot in de puntjes customizen. En heb je daar geen zin in, dan ga je toch gewoon snel een match in om vervolgens in mechs te klimmen, helemaal voor nop.
 **

**
DC Universe Online
** **Wat is het?
** DC Universe Online (DCUO) kwam eerder al uit op de PC en zelfs PS3. Zoals je misschien al kon gokken is DCUO een MMORPG die zich afspeelt in de wereld van DC Comics, de speeltuin van comic karakters zoals Batman, Superman en The Green Lantern. De game ging een paar maanden na release al free 2 play op PC en PS3 en focust hevig op combo’s in real time gevechten.

Wanneer de buitenaardse supervillain Braniac de aarde aanvalt en mensen ontvoerd is het aan jouw eigen gemaakte held of schurk om te ontsnappen en Braniac te stoppen met superkrachten en wapens naar keuze. Denk hierbij aan een combi van twee zwaarden en ijs krachten, een AK-47 aanvalsgeweer met vuurkrachten of zelfs een pijl en boog samen met psychische vaardigheden.Interessant?

**Interessant?
** Op papier? zeker, samen met je vrienden rond Gotham City of Metropolis vliegen om de dag te redden of als schurken de onschuldigen terroriseren.

**Downloaden?
** Helaas werkt dit niet zo goed uit in de praktijk, want er zitten nu eenmaal een aantal narigheidjes in de game, zo zijn er veel bugs, freezed de game vaak en zijn de missies saai en repetitief.

**Deep Down
** **Wat is het?
** Deep Down is de veelbesproken RPG van Capcom die werd onthult als een PS4 exclusive tijdens het PS4 reveal event eerder dit jaar. Later bleek dat de game gratis zou worden. Als we de verdere informatie van Capcom moeten geloven speelt Deep Down zich af in New York anno 2094. Spelers in deze futuristische setting beleven de herinneringen van hun voorouders die in de middeleeuwen tegen gigantische beesten vechten. Het gaat er dus op lijken dat Assassin’s Creed een beetje concurrentie gaat krijgen.

**Interessant?
** JA! Deep Down is de enigste third party exclusive op de PS4 die gratis word, en het lijkt erop dat we het hier niet hebben over een slap F2P spelletje, maar een echte AAA game dankzij de Panta Rhei engine.

**Downloaden?
** Tuurlijk, vooral als je een fan bent van willekeurig gegenereerde kerkers gemixt met Dark Souls en Assassin’s Creed.

**
Warframe
** **Wat is het?
** Warframe is een thrid person co-op shooter ontwikkeld door Digital Extremes. Spelers spelen als een lid van de Tenno, een ras van oude krijgers die na eeuwen uit cryoslaap ontwaken om oorlog te voeren met drie facties: de Grineer, een ras van menselijke kloons; de Corpus, een mega corporatie en de Infested, slachtoffers van een meedogenloos virus. Om terug te strijden gebruiken de spelers het speciale exo-armor van de Tenno samen met hun unieke vaardigheden, de Warframes.

**Interessant?
** Zeker, ook al lijkt de game wel een beetje op een standaard horde mode, de game is gratis en zoals je in het stukje hierboven kunt lezen puilt het uit van sci-fi lore.

**Downloaden?
** Zeker, vooral als je op een saaie Zondag even niets te doen hebt.

 

**PlanetSide 2
** **Wat is het?
** PlanetSide 2 is een MMOFPS ontwikkeld en uitgegeven door Sony zelf, dus dat deze game vroeg of laat naar consoles zou komen was een kwestie van tijd. De game is al sinds November van vorig jaar uit op PC en is een remake van de game PlanetSide, die uitkwam in 2003.  De speler is een soldaat van een factie naar keuze die strijd voor de controle over de planeet Auraxis.

**Interessant?
** Ja, ik zelf heb weinig gameplay gezien, maar de dingen die ik zag waren wel tof. Halo gemixt met Dust 514 (die ook naar de PS4 komt) en Battlefield op gigantische maps.

**Downloaden?
** Alleen als je een fan bent van Battlefield in een sci-fi setting.

**
War Thunder
** **Wat is het?
** De laatste game die ik nu ga behandelen. War Thunder is MMO gemixt met Flight Sims.
De game is nu nog in Beta, maar de game gaat uiteindelijk vliegtuigen, gepantserde voertuigen en schepen van pre-WOII tot de vroege Koreaanse Oorlog huisvesten.

**Interessant?
** Zeker weten, we weten niet veel over de game, maar we weten wel dat alle maps variaties zijn op slagvelden die in het echt ooit plaatsvonden. Leuk detail: de maps zijn groot! Ze zijn ongeveer 65 km x 65 km bij 100 km x 100 km bij 200 km x 200 km, toch lijkt het me wel sterk dat de engine dit voor elkaar krijgt. Toch… als we Sony moeten geloven kunnen de latere maps 300 km x 300 km zijn(!)

**Downloaden?
** Als je echt van de bovengenoemde dingen houd, met verschillende modes zoals Arcade battles, Historische gevechten en de realistische Full Real battles.
Dit zijn de grootste gratis PS4 games van het moment. Wat vind jij van deze games, naar welke kijk jij het meeste uit, en beïnvloeden deze games jouw uiteindelijke beslissing: PS4 of Xbox One?