Vorige week haalde de professionele gamer Raymond Cox, online bekend als Stallion83, een gamerscore van 1 miljoen. Een hele prestatie, waarvoor hij minstens 1000 games voor heeft moeten uitspelen. Kennelijk zijn achievements en trophies dus een drijfveer om te spelen, maar eigenlik vertegenwoordigen ze geen waarde. Een beetje tegenstrijdig dus. In CrewBreak reageert de redactie iedere vrijdag op een stelling, en deze week is dat:

Achievements en Trophies zijn nutteloos.

 

Jacko:

achievement gamerHier ben ik het niet mee eens. Ik vind het behalven van Achievements en Trophies juist erg leuk. Ik weet nog dat ik toen op mijn gloednieuwe Xbox 360 erg fanatiek was in het verzamelen van Achievements. Ten eerste is het natuurlijk leuk om iedere keer een melding te krijgen als je een Achievement (of Trophy) hebt gehaald;  hier kreeg ik altijd een soort kick van. En ten tweede is het ook leuk om dit aan je vrienden te laten zien.

Ook zorgen Achievements en Trophies ervoor dat ik een game langer ga doorspelen, simpelweg om zoveel mogelijk punten te halen.

Nee, ik vind Achievements en Trophies zeker niet nutteloos, maar juist een enorm leuke toevoeging om de game nog interessanter te maken.**

 

Erik:

achievement xbox one tvJa en nee. Het ligt er vooral aan hoe het ingezet wordt. Een trophy of achievement moet je krijgen omdat je een mijlpaal hebt bereikt. Het moet een extra boost geven aan de speler om het uiterste te halen uit een game.

Maar er zijn ook grapjassen die deze beloning weggeven alsof het snoepjes zijn. Kleine zoethoudertjes. Vooral op de Xbox One word je doodgegooid met achievements voor de meest bizarre dingen. “Hey, je hebt meerdere afleveringen achter elkaar gekeken op Netflix. Hier is een achievement.” Dat is dus idioot gebruik van het beloningsmechanisme.

Maar ook bij Sony hebben ze pas trophies toegevoegd aan Playstation Home. Was het nodig? Nee, naar mijn mening niet. Gaan we ze halen? Ja, want ik wil graag beter zijn dan de rest.

 

Jur:

trophiesAchievements en Trophies zijn alles behalve nutteloos in mijn ogen. Overbodig? Misschien, maar ze zijn wel optioneel. Achievements zijn een optionele manier om echt alles uit een game te halen, om alles te doen, om alles te zien en om elke laatste seconde uit een game te persen.

Ook geven achievements een soort gevoel van voldoening, want wees eerlijk, voel je je niet een stuk beter wanneer dat je dat bliepje hoort en ziet dat je een nieuwe gouden trophy of achievement van 50G hebt?

Over de populariteit van achievements kunnen we niet discussiëren, want het is ondertussen een vereiste bij elke console, en hoeveel mensen keken er terwijl Ray Cox zijn miljoenste gamerscore behaade? 8000? Vergeet niet dat de beste man hierom van Microsoft zelf een gelimiteerde witte Xbox One gratis kreeg, just saying…

 

Wat vind jij?

Zijn achievements en trophies nuttige toevoegingen, of heeft het geen enkele waarde voor jou? We horen het graag van je in de reacties. Volgende week vrijdag is er weer een nieuwe CrewBreak, tot dan!