Kan jij je nog herinneren hoe je als gamertje in de dop je tijd doorbracht? Waarschijnlijk was een (groot) deel van je kindertijd ingenomen door games en in het bijzonder het samen spelen daarvan. Bij vrienden over de vloer om lekker tegen of met elkaar te spelen. Deze tijden lijken echter steeds verder achter ons te raken, doordat steeds minder games een offline multiplayer hebben en online gaming blijft groeien. In CrewBreak reageert de redactie iedere vrijdag op een stelling, en deze week is dat:

Split-screen multiplayer is verleden tijd

 

Jacko:

samen spelenHier ben ik het niet mee eens. Ik denk dat er altijd wel behoefte blijft aan het ‘samen op de bank gamen’. Het is toch veel te gezellig om samen op de bank, offline, tegen elkaar te gamen? Ik heb hier zulke mooie herinneringen aan dat ik dit met een glimlach op mijn gezicht zit te typen. Dat zegt genoeg lijkt me.

Natuurlijk is online gamen tof en is het vet om met of tegen vrienden online te spelen, maar tegen samen een potje op de bank gamen kan niks op.  Hopelijk zien ontwikkelaars dit ook in en blijven ze die mogelijkheid bieden.

 

Rutger:

gears-of-war-3Split-screen multiplayer is alles behalve verleden tijd. Games als Mario Kart: Double Dash, Super Smash Bros. Melee of Rayman Legends zorgen altijd voor ongekend plezier. Het charme van deze games ligt juist in het samen spelen, lachen en schelden. Iets dat met online gaming niet geëvenaard kan worden.

Toegegeven, de afgelopen generatie is het aantal games met de mogelijkheid tot offline co-op afgenomen door de komst van onlinediensten als Xbox Live en PSN. Maar dit is niet noodzakelijkerwijs een slechte ontwikkeling. Voor de opkomst van het internet hadden ontwikkelaars nu eenmaal geen andere keuze dan offline co-op en dat kwam ook niet altijd even goed uit de verf. Veel games uiten zich nu eenmaal beter op een groot scherm voor jezelf dan op een scherm dat in vieren gedeeld is.

De games die het best tot hun recht komen in split-screen, zullen wel offline co-op blijven bevatten. Zo zou de Gears of War-franchise lang niet zo succesvol zijn geweest zonder zijn co-op mogelijkheid in vrijwel elke spelmode. Misschien wordt het aantal games dat offline split-screen multiplayer heeft minder, maar met de co-op toppers en de “gouwe ouwe” games kunnen we ons nog jarenlang vermaken. Hoewel het in kwantiteit misschien afneemt, is de split-screen multiplayer nog altijd onvervangbaar!

 

Jur:

goldeneye n64Split-screen multiplayer, als gamer hebben we er allemaal wel eens mee gespeeld. Lekker met wat vriend(inn)en een offline potje co-op multiplayer of even testen wie nou echt de beste is in de game. Voor velen is split-screen multiplayer een ding van het verleden, en de eerste games die dan in je hoofd schieten zijn natuurlijk Goldeneye en Super Smash Bros. op de Nintendo 64.

Toch ben ik bang dat split-screen multiplayer over een aantal jaren compleet zal verdwijnen. Oké, helemaal zal het niet verdwijnen maar wel voor een heel groot deel, vooral nu bijna iedereen een console/pc heeft met een goede internetverbinding. Online samen spelen was nog nooit zo groot en als het aan Sony, Microsoft en Nintendo ligt zal dit alleen maar groter worden. Maar als we realistisch kijken zal split-screen verdwijnen, op een paar LEGO, FIFA en Call of Duty’s na.

 

Erik:

op de bank slapenEr zijn bepaalde lichtpuntjes in je leven die bijzonder belangrijk zijn. Eén van deze lichtpuntjes is je relatie. En laat ik je eens vertellen dat split-screen multiplayer een goede tool is om je relatie scherp te houden. Fijn gamen met je levenspartner, terwijl je samen naar een doel speelt. Het is daarom ook jammer dat steeds minder games deze modus bevatten.

De Lego games en Guacamelee zijn erg goede voorbeelden van games waarin ik en mijn vrouw samen vele uurtjes hebben gevloekt en gelachen dankzij onze speelstijl.

Let op: Co-op is goed voor je relatie. Versus niet. Maak niet dezelfde fout als ik. De bank is geen fijne slaapplek.

 

Wat vind jij?

Is split-screen multiplayer één van je favoriete bezigheden, of vind je er niks aan? Wat denk je dat de toekomst voor deze speelstand is? We horen het graag van je in de reacties. Volgende week vrijdag is er weer een nieuwe CrewBreak, tot dan!