Na 3D-tv’s en Smart tv’s is er weer een nieuwe technische vooruitgang op beeldbuisgebied; de 4K-resolutie. Hierdoor is je tv ruwweg vier keer zo scherp als een Full HD-tv. En hoewel dit heel vet klinkt, is het nog maar de vraag wat het praktisch nut ervan is. In CrewBreak reageert de redactie iedere vrijdag op een stelling, en deze week is dat:

4K-resolutie is nutteloos voor gaming

 

Erik:

sony_4k_tvVoor een bedrijf dat druk bezig is om zich klaar te stomen voor cloud gaming, is Sony wel erg veel bezig met 4K resolutie. Het is leuk, maar nog steeds toekomstmuziek. Want wat nu als je met een 4K televisie zit. Wat ga je er dan op spelen? Er is nog niets dat uit wordt gezonden in deze resolutie, laat staan dat er games zijn die het aankunnen. Wat krijg je dan? Vreselijke upscaled 1080p beelden. Dus om dit echt te laten werken, dat duurt nog wel enkele jaren.

 

Rutger:

LG-4k-84-inch-UHDTV4K-resolutie klinkt een beetje als de zoveelste vernieuwing op gebied van tv’s. Ongetwijfeld is het mooi beeld, maar hoeveel mensen hebben daar zoveel geld voor over? Games hebben op de PlayStation 4 en Xbox One vaak al moeite om de 1080p te halen, laat staan een nog twee keer zo hoge resolutie. Op PC zullen die veranderingen wellicht sneller gaan, maar enkel de echte bakbeesten trekken het om zoveel pixels te berekenen en weergeven.

Maar ook buiten gaming valt het nut van 4K-tv’s op dit moment te betwijfelen. De meeste films en tv-programma’s worden immers niet in 4K uitgezonden (laat staan gestreamed), dus wat kán je er effectief mee in de komende jaren? Pronken dat jouw tv in theorie scherper is dan de rest; en dat is mij geen duizend(en) euro’s waard!

 

Jacko:

lg-84-inch-ud-4k-television-pictures-and-eyes-onNutteloos wil ik het niet echt noemen, maar ik denk dat het voor nu van heel weinig toegevoegde waarde is. De technieken zijn er eigenlijk nog niet helemaal klaar voor, en daardoor is het eigenlijk een stukje “kijk mij eens stoer doen met 4K-resolutie”, terwijl het eigenlijk nog niet eens goed werkt, en je dus – zoals Erik zegt – vreselijke upscaled 1080p beelden ziet. Voor in de toekomst denk ik dat dit zeker mooie dingen met zich mee gaat brengen, maar voor nu is de techniek simpelweg nog niet zo ver dat het allemaal goed loopt.

 

Wat vind jij?

Ben jij al volledig 4K-ready? Sta je in de startblokken om de techniek te verdedigen? Of vind je het niet zo waardevol? We horen het graag van je in de reacties! De CrewBreak-rubriek gaat er even tussenuit, dus volgende week is er geen nieuwe aflevering, maar wees niet getreurd; hij komt ongetwijfeld terug!