Pre-order bonussen zijn de afgelopen jaren een vaste waarde geworden. Vrijwel elke game heeft een dergelijk extraatje; de fanatieke verzamelaar heeft waarschijnlijk al tientallen soundtracks, beeldjes en artbooks verkregen door pre-order bonussen. Om nog maar te zwijgen over de stortvloed aan in-game content! Maar zitten we hier eigenlijk wel op te wachten? In CrewBreak reageert de redactie iedere vrijdag op een stelling, en deze week is dat:

Uitgevers moeten stoppen met pre-order bonussen bij games

 

Jacko:
la noire pre-orderHier ben ik het niet mee eens. Ik kan het wel begrijpen van uitgevers. Ze willen natuurlijk zo snel mogelijk geld verdienen, en bonussen stoppen met pre-orders is daar een goede manier voor. Zo kunnen gamers die écht zin hebben in de game beloond worden door iets extra’s te krijgen.</p>

Het is inderdaad anders – zoals James zegt – dat pre-orders bonussen bevatten die de game echt beïnvloeden, dit zorgt ervoor dat je bepaalde gameplay niet kunt ervaren als je later aan de game kan beginnen. Een pre-order bonus als een soundtrack of een toffe case lijkt me een mooie bonus en ook ‘rechtvaardig’.

 

James:

gta pre-order

Op zich vind ik niets verkeerds aan pre-order bonussen, of toch niet tegen niet gameplay gerelateerde bonussen.

Persoonlijk vind ik dat een pre-order bonus een steel case of een cd met de soundtrack mag zijn, maar dat mogen even goed extra skins zijn. Wat ik echter niet graag zie als bonus zijn zaken die je spel echt beïnvloeden zoals een extra missie of bepaalde perks in een multiplayer die je dan een voordeel geven. Vooral de extra missies zijn voor mij een hekelpunt, iedereen heeft namelijk recht op de volledige game, of je die nu vooraf besteld of na een jaartje uit de discount schappen grabbelt.

 

Rutger:

assassins creed 3 pre-orderPre-order bonussen kunnen een heel leuke toevoeging vormen voor de echte fans van een game; artbooks, soundtracks en statues zijn heel toffe toevoegingen voor de liefhebber.

Waar ik echter minder enthousiast over ben, is exclusieve pre-order content, die soms zelfs nog enkel op platform zus of bij winkel zo geleverd wordt. Als deze content belangrijk of heel goed zou zijn, zou de ontwikkelaar hem wel in de game stoppen. Dus wat krijgen we? Een nieuwe jas voor de hoofdpersoon, of een extra missie die de game nauwelijks verrijkt. De meerwaarde van dit soort content is dan ook erg twijfelachtig; hopelijk zien uitgevers dit ook snel in.

 

Wat vind jij?

Spaar jij alle pre-order bonussen bij elkaar en vind je dat ze moeten blijven? Of kunnen die zogenaamde extra’s je wel gestolen worden? Laat het weten hieronder in de reacties! Volgende week vrijdag is er weer een nieuwe CrewBreak, tot dan!