Ooit floreerde de Game Boy als enige draagbare bron van digitaal vermaak, maar die tijden liggen al lang achter ons. Door  de snelle opkomst van smartphones en tablets heeft iedereen entertainment op zakformaat ten alle tijden bij de hand. In hoeverre bedreigt dit de handheldmarkt? Worden de broekzakconsoles verdrongen door de telefoon? In CrewBreak reageert de redactie iedere vrijdag op een stelling, en deze week is dat:

###

De 3DS en PS Vita zullen de laatste generatie handhelds zijn

 

Jacko:

flappy birdAi, dat vind ik een hele lastige stelling, maar ik ben het er niet mee eens. Nintendo en Sony zullen ongetwijfeld aan een nieuwe generatie 3DS/Vita werken, maar de insteek er van zal denk ik een stuk anders zijn.

Ik denk namelijk dat Nintendo en Sony er voor zullen kiezen om de games niet meer als fysieke game beschikbaar te stellen. Je ziet dat er via de iPhone en Android enorm veel games via de digitale Stores gekocht worden. Hierdoor liggen de prijzen een stuk lager en worden er enorm veel apps/games gekocht.

Daarnaast denk ik ook dat er enorm veel mensen liever een ‘kleine game’ voor een paar cent spelen, dan dat ze naar de winkel gaan om een game van 50,- euro te kopen. Denk bijvoorbeeld aan het succes van Flappy Bird of Angry Birds. Ik denk dat de handheld gamer daar telkens meer naar toe gaat en dat Nintendo en Sony daar hun strategie op aan moeten passen.

 

Rutger:

pokemon x y startersHoewel de handhelds het zeker zwaar hebben gezien de concurrentie van mobiele telefoons en tablets, verkopen ze lang niet slecht. De 3DS is inmiddels de 42 miljoen verkochte exemplaren gepasseerd, en Pokémon X en Y zijn samen al 12 miljoen keer over de toonbank gegaan. Dit is een teken dat er nog steeds een groot publiek voor de handhelds is.

Kwalitatief goede en unieke games spelen hierbij een sleutelrol in. Nintendo doet het op handheldgebied goed doordat haar beproefde methode van goedkope hardware met sterke software nog steeds werkt. De PlayStation Vita is nog geen groot succes, maar met de komst van de PS4 en remote play zou dat wel eens kunnen veranderen. Sony slaat een andere weg in door de PS Vita als accessoire voor de console te presenteren, dus hoe lang er nog PlayStation handhelds zullen zijn, durf ik niet te zeggen.

Nintendo zal echter nog geruime tijd een vaste waarde blijven op de handheldmarkt, aangezien ze hier al decennia lang heer en meester is. De handhelds zullen het volgens mij dus nog minstens een generatie langer volhouden!

 

Erik:

monster hunter 3Nee, dit is zeker niet de laatste generatie handhelds. Welke bedreiging zou een nieuwe generatie in de weg moeten staan? Apple met zijn iOS? Google met zijn Android? Nee, die hebben beide het probleem van beperkte mogelijkheden.

Niet grafisch, maar wel qua besturing. Touch en tilt. Er zijn maar een paar combinaties wat je daar uit kan halen. En laten we eerlijk zijn. Hardware knoppen voelen zoveel beter aan dan knoppen op je touchscreen.

En laten we niet de populairiteit van Pokemon, Animal Crossing en Monster Hunter vergeten. Zolang in Japan nog games gespeeld worden in het openbaar vervoer vrees ik niet voor het bestaan van de handhelds.

Wel verwacht ik dat de volgende generatie handhelds meer connectiviteit krijgen met hun console broeders. Termen als crossbuy en remote play zullen nog belangrijker worden.

 

Wat vind jij?

Zijn handhelds hopeloos verouderd en niet meer van deze tijd, of zie je een rooskleurige toekomst voor ze in? Laat het weten in de reacties hieronder. Volgende week vrijdag is er weer een nieuwe CrewBreak, tot dan!