Het Sony-team zal gisteren ongetwijfeld overuren hebben gedraaid. Het PlayStation Network was namelijk het doelwit van een DDOS-aanval, en lag er dan ook vrijwel de hele dag uit.

In dit nieuwsbericht hebben we alle gebeurtenissen live proberen bij te houden, maar het leek ons handig om een Alles-over artikel te maken, waarin je precies kunt lezen wat er nou allemaal gebeurd is, wie de verantwoordelijke zijn en wat de gevolgen hiervan zijn.

Het begon allemaal…

… om 12:00 uur! Toen verschenen de eerste berichten dat gamers moeite hadden met inloggen op het PSN. Waar het eerst nog om een storing leek te gaan, bleek het om een DDOS-aanval te gaan. Echter had niemand verwacht dat deze zo lang zou duren.

Op het Twitter-account van hackersgroep Lizard Squad verschenen tweets waarin zij lieten weten verantwoordelijk te zijn voor de aanvallen.

https://twitter.com/LizardSquad/statuses/503491842248540160

Reden voor de DDOS-aanval zou zijn dat Sony niet genoeg geld uitgeeft aan de klantenservice.

Echter leek het hier niet bij op te houden. Naast het PlayStation Network waren ook Battle.net, League of Legends, Grinding Gears’ Path of Exile en Xbox Live door de hackersgroep aangevallen.

Na een paar uur (zo rond 14:00 uur) bleken sommige gamers weer in te kunnen loggen, echter was dit weer van korte duur en was het PlayStation Network weer offline.

Dit bleef zo een beetje de hele dag aan kwakkelen en konden gamers dus vrijwel de hele dag niet online gamen, erg vervelend! Zeker als je weet dat gisteren voor vele mensen de laatste vakantiedag was…

Niet alleen maar DDOS-aanvallen

Het bleef echter niet alleen bij DDOS-aanvallen, want er kwamen ook heuse bommeldingen. Het vliegtuig waar John Smedley – president Sony Online Entertainment – mee zou vliegen zou volgens de hackersgroep namelijk een bom aan boord hebben, en dus werd het vliegtuig aan de grond gezet.

https://twitter.com/LizardSquad/status/503595025301635073

Reden genoeg voor Lizard Squad om allerlei vervelende tweets de wereld in te sturen die te maken hadden met zowel 9/11 en ISIS.

https://twitter.com/LizardSquad/status/503558145784815619

De FBI is dan ook een onderzoek gestart, echter bleek Lizard Squad hier niet van onder de indruk.

https://twitter.com/LizardSquad/status/503743815505571840

Toch niet Lizard Squad?

Het zou goed kunnen dat hackersgroep Lizard Squad zit te ‘pronken’ met andermans werk.

Hacker Fame plaatste namelijk een tweet dat hij het PlayStation Network offline heeft gehaald.

https://twitter.com/FamedGod/status/503601821924200450

Daarnaast plaatste hij een tweet met de IP-adressen van alle leden van Lizard Squad. Ook plaatste hij een tweet dat hij wel gewoon op het PlayStation Network kon inloggen; op een ‘administrative server’ wel te verstaan.

https://twitter.com/FamedGod/status/503656489224257537

Het lijkt ons dat Sony eens goed de tijd gaat nemen om eens goed naar de server infrastructuur te gaan kijken. Het is nu al de tweede keer dat het PlayStation Network voor lange tijd offline is aan de gevolgen van een DDOS-aanval (de eerste keer door Anonymous).

Gelukkig zijn er dit keer echter geen persoonlijke gegevens gestolen.

Wat vind jij?

Gelukkig is het PlayStation Network inmiddels weer online.

Wij zijn erg benieuwd wat jij van DDOS-aanvallen vind? Heeft Lizard Squad (of Fame) een punt gemaakt? Of is het allemaal grote onzin? Laat het even weten in de reacties hieronder!