The Last of Us was dé game van 2013. Zo’n filmische, harde en emotionele ervaring hadden we nog nooit beleefd en Tom gaf dan ook vijf sterren in zijn recensie. Acht maanden na de release komt Naughty Dog met de eerste en enige downloadable content genaamd Left Behind, een singleplayer campaign die als proloog op het origineel dient. Weet deze uitbreiding het origineel te evenaren?

Left Behind bestaat uit twee verhaallijnen die afwisselend aan bod komen. De eerste verhaallijn vult een gat in het verhaal uit The Last of Us en is voornamelijk op de actie gericht. De tweede verhaallijn speelt zich af voordat Ellie en Joel elkaar ontmoet hebben en vertelt over de vriendschap tussen Ellie en haar jeugdvriendin Riley. Doordat de verhaallijnen elkaar telkens afwisselen en elkaar qua gameplay balanceren, blijf je de hele tijd geboeid en speel je de game in één ruk uit.

ellie-and-riley-at-the-carousel_1392204778

Het verhaal met Riley is het interessantst van de twee. Binnen korte tijd leer je dit nieuwe personage namelijk goed kennen en de vriendschap tussen haar en Ellie komt heel natuurlijk over. Juist omdat het hierbij niet om overleven gaat, komt Ellie’s achtergrondverhaal goed uit de verf en leef je al snel mee met de gebeurtenissen die plaatsvinden tijdens het verkennen van een verlaten winkelcentrum. Het script en het acteerwerk zijn wederom van het exceptioneel hoge niveau dat we van Naughty Dog gewend zijn en zetten een filmische ervaring neer die minstens even goed is als het origineel.

De andere verhaallijn staat hiermee lichtelijk in contrast, aangezien de gebeurtenissen hierbij niet zo boeiend zijn. Het vult een deel in dat in The Last of Us niet echt als een gemis voelde en er zit nauwelijks ontwikkeling in. Gelukkig ligt de focus dan ook op de actie en zijn de twee verhaallijnen precies goed in balans, waardoor het spel geen moment verveelt.

TLOU-Left-Behind-screenshot-1

De gameplay is vrijwel identiek aan die van het origineel. Nog steeds zijn wapens schaars en moet je bedachtzaam handelen om vijanden uit te schakelen of juist te ontlopen. Hoewel Ellie haar mannetje staat, is ze fysiek niet even sterk als Joel en daar dien je rekening mee te houden bij de gevechten. Zo kan je van de situatie gebruik maken door vijanden tegen elkaar op te zetten. Loopt er links een groep menselijke vijanden en staan aan je rechterhand een aantal Infected? Lok ze dan naar elkaar toe door er een flesje tussenin te gooien en zie hoe ze elkaar te lijf gaan. Zo schakel je het grootste deel van de vijanden uit en kan jij stilletjes erlangs sluipen, of de overlevenden alsnog een kopje kleiner maken.

Helaas komt Left Behind sneller aan zijn einde dan dat je zou willen. Binnen twee á drie uur ben je er wel doorheen, zelfs als je alle collectibles verzamelt. Hierdoor geeft de game zichzelf net te weinig tijd om echt indruk te kunnen maken en voor je het weet is het voorbij. Voor een uitbreiding van €14,99 verwacht je iets meer speeltijd of replay value. Gelukkig zijn die paar uren wel gevuld met een prachtige The Last of Us-ervaring die kwaliteit duidelijk boven kwantiteit zet.