South Park The Stick of Truth is alles wat je van een South Park game kan verwachten. Deze turn-based RPG is net zo humoristisch, sarcastisch, en heeft dezelfde feel als je originele serie. Maar staat dit garant voor een goede game of is dit een gefaalde poging tot “de definitieve South Park game”?

crab-people-south-park-the-stick-of-truth

Aller eerst kan ik nu al zeggen dat South Park The Stick of Truth een geweldige ervaring is. De game gooit de ene na de andere hilarische situatie naar je eigen gemaakte South Park-personage (denk hierbij aan een 16-bit, top down Final Fantasy versie van Canada, Nazi Zombies in een abortuskliniek etc.) terwijl je in het kruisvuur staat van de oorlog tussen Cartman’s factie, de mensen van het Kingdom of Kupa Keep (in de game wordt dit afgekort tot KKK ) en de Drow Elves van Kyle. Jij speelt namelijk als “The New Kid”, het nieuwe gozertje in South Park en je begint al snel zoals elke RPG begint, je maakt je eigen personage aan, kiest één van de vier classes (Fighter, Mage, Thief en Jew) en begint zo je vreemde, hilarische avontuur.

De graphics van de game kun je het beste omschrijven als een doorsnee aflevering van de serie. De game ziet er precies hetzelfde uit, in combat, cutscenes en in de open wereld, en ademt ook echt de sfeer van de serie. Dit komt mede door de originele stem acteurs en het animatie team die ook achter de serie zitten. Je party leden, bekende personages die je meehelpen in combat, gooien de ene na de andere geweldige one-liner naar je tijdens gevechten of gewoon willekeurig als je ergens langs loopt, bekende personages van de serie zijn of Summons, toekomstige party –leden, of mensen die je een side-quest kunnen aanbieden. Als je een fan bent van de serie moet je deze game in ieder geval proberen, want het lijkt niet alsof je één aflevering aan het spelen bent, maar een heel fantasy gebaseerd seizoen.

SP-South-Park-The-Stick-of-Truth-Official-Trailer-2-YouTube

Dan over naar de gameplay. The Stick of Truth is een turn-based RPG met een kleine twist. In traditionele turn-based RPG’s selecteer je een aanval, een doelwit en vervolgens bekijk je de animatie van je personage die de aanval uitvoert. Dit is hier niet het geval. Je selecteert nog steeds een aanval of speciale ability, maar nu voer je de aanval ook echt uit. Denk hierbij aan gewoon een knop indrukken wanneer je personage flitst, of een bepaalde knoppen combinatie uitvoeren. Het zijn eigenlijk quick-time-events, maar het maakt de gevechten er wel een stukje leuker op. Verder is South Park een open-wereld game in de zin dat je het dorpje South Park verkent, inclusief de riolen en een hilarische versie van Canada. De wereld is niet groot maar er valt genoeg te ontdekken nadat je alle speciale power-ups hebt waarmee je a la Metroidvania-style de wereld kunt ontdekken. Wel had ik wat problemen met de lengte van de main quest, die je toch al in acht uurtjes uit hebt, wat redelijk kort is als we het hebben over een RPG. Ook is de game alles behalve perfect, want ik had nogal last van technische mankementen. Denk hierbij aan mijn character die het verrekte om te bewegen, audio die ineens wegviel en onzichtbare muren op plaatsen waar ze niet zouden moeten zijn. Zelfs de sfeer van South Park kan dit af en toe niet goedmaken.

south-park-stick-of-truth-10--1920x1080