Luftrausers oogt eigenlijk als een heel simpel spelletje. Jij, de speler, bestuurt een vliegtuigje met wat wapens en probeert de hoogste score te behalen door het neerhalen van andere vliegtuigjes. Maar Luftrausers is eigenlijk zoveel meer dan dat.

Even een geschiedenis lesje, want het Nederlandse Vlambeer doet goede zaken. Want naast het overdonderende succes van Super Crate Box en Ridiculous Fishing op iOS, hebben ze jaren geleden een klein Flash-spelletje genaamd Luftrauser op internet gegooid. Nu hebben ze voor de PlayStation-platformen van dat kleine Flash-spelletje een volledige PSN-game gemaakt. “Wat?! Ik ga echt geen 8,99 neerleggen voor een Flash-game!” Denk je nu misschien, en het mooie is, dat hoeft ook helemaal niet. Want Luftrausers is zoveel meer dan een Flash-game met wat extra content.

Luftrausers-ship-screenshot
Laten we dan maar bij het begin beginnen, want Luftrausers oogt misschien wel als een arcade-shooter met een simpel kleuren palet van zo’n vier kleurtjes, maar er zit enorm veel diepte in de game, en dat is niet alleen bij de arcade-graphics. Zoals eerder gezegd begin je Luftrausers als een klein vliegtuigje. Je vliegt weg van een onderzeeër en begint daarna zo snel mogelijk de besturing onder de knie te krijgen, want dit is op het begin geen makkie. Het besturen van je ‘rauser’ is op het begin zeker geen makkie, maar zodra je draaien, wegvliegen en alle andere dogfighting-moves onder de knie krijgt, voelt Luftrausers ineens heel natuurlijk aan. Je vliegt rond met je linker-pookje en schiet met een van de andere knoppen. Redelijk simpel toch? Nope. Want de regels van Luftrausers zijn misschien wel eerlijk (als je wilt healen moet je stoppen met schieten, je rauser overleeft tijdelijk onderwater én hoog boven de wolken), de vijanden zijn dat niet. Denk hierbij aan andere rausers net zoals jij, fighter-jets, boten, slagschepen en zelfs enorme, scherm vullende zeppelins die wild om hen heen zullen schieten in een poging om jouw rauser neer te halen.Luftrausers

Jouw rauser is in dit geval dan ook echt JOUW rauser, want er zijn veel verschillende onderdelen die je kunt unlocken door verschillende en uiteenlopende missies te voltooien of door gewoon een hoge score te behalen. Er zijn dan drie verschillende soorten onderdelen die je op je rauser kunt zetten. Een wapen, de ‘body’ en de staart/motor. Bij het wapen kun je denken aan de doorsnee machinegeweren maar ook een laser of doelzoekende raketten. Bij de body moet je al snel denken aan de vleugels, vleugels die bijvoorbeeld extra bepantsering hebben of die bommen laten vallen terwijl je aan het schieten bent. De motor zorgt ervoor dat je rauser zich voortbeweegt en ook hier vinden we de meest uiteenlopende onderdelen, zoals de Gungine, een motor die ervoor zorgt dat jouw rauser vliegt door te schieten. In totaal zijn er zo’n 125 combinaties tussen de drie mogelijk, die allemaal hun eigen naam krijgen.luftrausers-2478918

Er valt nog zoveel te zeggen over Luftrausers, o.a. dat de gameplay geweldig is, de soundtrack is hilarisch en fantastisch en dat het kleurenpalet er dan wel simpel uit ziet, maar dat het ook geniaal is. Maar het enigste wat ik over Luftrausers kan zeggen is dat je nu onmiddellijk 8,99 naar je PC, PS3 of Vita moet gooien om het geweldige Luftrausers te ervaren.