Laten we het hebben over J-RPG’s. Het gaat niet zo goed met dit genre. Sterker nog, het is een beetje uitgestorven. De hoogtijden van de jaren negentig zijn helaas voorbij. En als groot liefhebber van een fijne RPG met honderd uur aan gameplay doet het toch wel pijn. Wat is er toch gebeurd?

Begin 2000 ontstond er een trend waar we nu nog mee te maken hebben. Snelle actie en spetterend geweld leek het over te nemen van de platformers en de RPG’s. God of War, Gears of War, Call of Duty en ga zo maar door. Traditionele J-RPG’s werden plots gezien als saai en traag. Verhaal was minder belangrijk. Actie, actie actie.

Zelfs Square Enix leek het pad verlaten te hebben en bracht een actievolle real time RPG uit in de vorm van Final Fsntasy XII. En ook deel dertien zat vol met snelle acties en spetterende beelden. Zat ik hierop te wachten? Nee. Sterker nog, het voelde als een trap in het gezicht van de fans. De basis van de Final Fantasy-serie werd behoorlijk aangetast. Waarom heet het überhaupt nog Final Fantasy? Om de Moogles en Chocobos?

Vorig jaar begon het toch te kriebelen. Ik wilde weer een echte J-RPG spelen. En daar was Ni No Kuni. Begrijp me niet verkeerd, echt een geweldig spel. Maar wat was er nog meer? Plots besefte ik de staat waarin mijn favoriete genre zich bevond. Er bestaat geen nieuwe Chrono Trigger. Er bestaat geen nieuwe old school Final Fantasy. Waar is Suikoden 6 gebleven?

Toen gebeurde het. Op het moment dat ik mijn bevindingen deelde met een vriend van mij zag ik weer een lichtpuntje. “En wat denk je van de Persona-serie?” Natuurlijk had ik er wel eens van gehoord, maar ben altijd wat afstandelijk geweest van de serie. Misschien was het de style? Of het fenomeen er omheen? Het had me nooit eerder kunnen pakken. Tot nu.

Atlus, de maker van de Persona series en overige Shin Megami Tensei spellen, heeft een plek in mijn hart gevonden. Weg zijn de resten die Square Enix had achter gelaten. Er is een nieuwe koning onder de makers van J-RPG’s. Fantastische verhalen en een gevechtssysteem waar je blij van wordt. Het zijn verhalen over vriendschap. Echte verborgen juwelen.

Persona 3 FES en Persona 3 Portable is beschikbaar op de Europese PSN store en ook Persona 4 Golden is voor de Vita is beschikbaar.  Dit is mijn oproep aan alle fans van de J-RPGs van het verleden, geef Persona eens een speelsessie. Bedank me later maar.